Kanelbullar

kanelbulle, kanelsnäcka , vegabröd , Fransk lilja , dubbelsnäcka , eller kanelbriocher? kärt barn har många namn...

Det är inte svårt att lyckas med bullbaket men det tar lite tid. Här kommer lite tips på vägen...


1.Byt ut sockret mot vit sirap eller ljus sirap -bullarna blir saftigare och godare.

2.Använd rumsvarmt smör som rörs/knådas i istället för smält smör -Det binder inte lika mycket mjöl och du får saftigare bullar. Dessutom blir degen smidigare att arbeta med

3.Om man arbetar degen för hand bör man tänka på att knåda den ordentligt. Ca 10 minuter så att glutentrådarna hinner bildas. Ha i saltet i slutet.

4. Ställ in degen i kylen ca 20 min innan du ska baka ut bullarna-Det är mycket lättare att arbeta med en kall deg.

5.Sist men inte minst snåla inte med fyllningen.

Lycka till!!

finns det något bättre än nygräddade kanelbullar?
Grundreceptet hittade jag hos min vän Amanda. Jag valde att göra om det lite. Så här blev det:
Recept:

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl ljus sirap
12-14 dl vetemjöl
3 tsk malen kardemumma
Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. 
2. Tillsätt smöret, kardemumman och mjölken. Värm till 37 grader. 
3. Blanda i degvätska så att jästen löser sig. 
4. Tillsätt sirap och salt. 
5. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek. 
6. Kavla ut degen och bred på rikligt med smör,kanel och socker.

7. Vik ihop degen i tre delar (mot mitten) och kvala ihop den lite.
8. Sporra eller skär i ca 1,5 cm breda remsor.
9. Tvinna remsan...

9...och snurra ihop den till en bulle.
Låt jäsa i 5-10 min.
Pensla med vatten och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader till fin färg.



Hoppas ni får en fin solig söndag!



Kommentarer
Postat av: CF

De var sinnessjukt goda!

2011-04-18 @ 11:25:17
Postat av: Anna Zeuthen

Ohh de ser sinnessjukt goda ut! Jattefina!

2011-04-18 @ 20:11:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0