Glad påsk!

Hoppas ni får en mysig påskhelg!

Lyckokakor

Vad vill ni ha i påskägget?



Påskcupcakes

Cupcakes med blåbär och lemon curd.
Recept kommer snart!

Lemon curd

Recept:

4 st små citroner
2  1/2 dl socker
3 st ägg
125 g smör


Gör så här:
Skölj citronerna noga,raspa av skalet och pressa ut saften.
Blanda alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och sjud till en tjock kräm samtidigt som du vispar.
Rör ner smöret i krämen och låt stelna.
Klart!

Rabarber och jordgubbsmarmelad

Egen hemgjord marmelad blir mycket godare och nyttigare!

Recept:

375 g rabarber
125 g jordgubbar
1/2 vaniljstång
2 tsk kardemumma
250 g syltsocker



Gör så här:


1. Skölj och skär rabarbern i skivor. Skölj och dela jordgubbarna. Lägg ner i en gryta.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna från vaniljstången och kardemumman i grytan.  koka ca 15 minuter.

3. Tillsätt syltsockret och koka marmeladen i ytterligare ca 5-10 minuter.

Klart!!

Lycka till!




Kanelbullar

kanelbulle, kanelsnäcka , vegabröd , Fransk lilja , dubbelsnäcka , eller kanelbriocher? kärt barn har många namn...

Det är inte svårt att lyckas med bullbaket men det tar lite tid. Här kommer lite tips på vägen...


1.Byt ut sockret mot vit sirap eller ljus sirap -bullarna blir saftigare och godare.

2.Använd rumsvarmt smör som rörs/knådas i istället för smält smör -Det binder inte lika mycket mjöl och du får saftigare bullar. Dessutom blir degen smidigare att arbeta med

3.Om man arbetar degen för hand bör man tänka på att knåda den ordentligt. Ca 10 minuter så att glutentrådarna hinner bildas. Ha i saltet i slutet.

4. Ställ in degen i kylen ca 20 min innan du ska baka ut bullarna-Det är mycket lättare att arbeta med en kall deg.

5.Sist men inte minst snåla inte med fyllningen.

Lycka till!!

finns det något bättre än nygräddade kanelbullar?
Grundreceptet hittade jag hos min vän Amanda. Jag valde att göra om det lite. Så här blev det:
Recept:

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl ljus sirap
12-14 dl vetemjöl
3 tsk malen kardemumma
Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. 
2. Tillsätt smöret, kardemumman och mjölken. Värm till 37 grader. 
3. Blanda i degvätska så att jästen löser sig. 
4. Tillsätt sirap och salt. 
5. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek. 
6. Kavla ut degen och bred på rikligt med smör,kanel och socker.

7. Vik ihop degen i tre delar (mot mitten) och kvala ihop den lite.
8. Sporra eller skär i ca 1,5 cm breda remsor.
9. Tvinna remsan...

9...och snurra ihop den till en bulle.
Låt jäsa i 5-10 min.
Pensla med vatten och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader till fin färg.



Hoppas ni får en fin solig söndag!



Underbar chokladtårta



















Passar perfekt till påsk!





Recept:
Smet:
2 st ägg
3 dl socker
100 g mald sötmandel
1.25 dl vetemjöl
100 g smällt smör

Topping
200 g Mörkchoklad
9 msk grädde
4 msk smör
3 msk ljussirap
3 msk starkt kaffe

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min.

Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken.
Se till att smeten är jämn.

Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant. Ett tips är att ha bakplåtspapper i botten så blir de lättare att få loss kakan.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.
Ta ut kakan och låt den svalna.

Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme.
Rör ner grädden,sirapen,kaffet och till sist smöret i chokladen.
Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.

klart!



Bärpaj

I fredags blev jag väldigt sötsugen, och då vill man ha något som går fort och lätt att göra. Jag hittade lite bär i frysen och gjorde mini bärpajer med kolasmak. Sött och gott!

Mazariner

Jag har varit väldigt dålig på att uppdatera bloggen men det ska det bli ändring på. Det lovar jag.


I helgen har jag bakat Mazariner. De är enklare än vad man tror att göra dom själv! Dessutom blir dom mycke godare än köpta!
Mazariner kan man variera i en mängd olika smaker och former. Den här gången testade jag tre olika varianter: kardemumma-hallon,blåbär och tosca. Dom blev riktigt goda!!
Hoppas ni får en mysig söndag!

RSS 2.0